Teamontwikkeling

Geschreven door op 12 november 2018

Organisatiedoelstellingen omzetten in concrete resultaten, dat is de uitdaging van een team. Ook al zijn de persoonlijke kwaliteiten van teamleden nog zo goed, dat betekent niet altijd dat de gezamenlijke resultaten van de grond komen. Inzicht in elkaars kwaliteiten en rollen leidt tot betere samenwerking. Goede communicatie, een taakverdeling op basis van kwaliteiten en ambities en het managen van verwachtingen zijn daarbij cruciaal. Hoe maak je optimaal gebruik van wat ieder heeft in te brengen? Hoe zorg je dat teamleden elkaar versterken en samen in actie komen? Hoe zorg je voor een succesvolle harmonieuze samenwerking?  

Ontwikkeling in co-creatie 

Van Oorsprong werkt graag vanuit co-creatie. Daar geloven we in; als je een leerproces samen met de betrokkenen vormgeeft, dan worden de mooiste resultaten bereikt. De inzichten, ervaringen en ideeën van jou en je team, combineren we met onze kennis en ervaring en met teamontwikkeling.  Dat zorgt voor een mooi resultaat en werkt versterkend. Natuurlijk zijn er allerlei ideeën/mogelijkheden om invulling te geven aan bewustwording en het verbeteren van de verhoudingen en de sfeer binnen een team. We sparren graag met je over het plan om tot de meest geschikte aanpak voor een interventie te komen.  

Onze aanpak bij organisaties die je voor gingen 

 • Introductie van de ondersteuning voor het team door de leidinggevende. Daarna kunnen de van Oorsprong trainers een informatiecampagne verzorgen. We leggen aan hand van verschillende tools, bijvoorbeeld filmpjes, een verhaal, quotes etc. uit eerst waarom we aandacht besteden aan dit onderwerp en nodigen teamleden uit te reageren.
 • Inzet van de onderzoektool. Speciaal voor de vraag van het team ontwikkeld van Oorsprong, een eenvoudige online onderzoektool waarmee we in kaart kunnen brengen (anoniem) hoe de individuele teamleden hun werk en de werksfeer/ verhoudingen ervaren.
 • Gespreksronde. In individuele gesprekken van met de teamleden worden de resultaten van de onderzoekstool met de Van Oorsprong trainer/ coach besproken en kunnen medewerkers reageren, vragen stellen en aangeven wat hun (team)ontwikkelbehoefte is. Daarbij wordt geluisterd naar de ideeën die er zijn over de realisatie van de ontwikkeling c.q. de inrichting van de training.
 • De resultaten van de interviews worden online gedeeld en een eerste opzet van de training wordt gedeeld. Medewerkers worden uitgenodigd te reageren.
 • De Van Oorsprong trainer/ coach komt, als dat gewenst is, in een teamoverleg de training bespreken en peilt het commitment van de medewerkers. Laatste afspraken worden gemaakte en de medewerkers krijgen desgewenst een boekje uitgereikt. Dit boekje wordt gebruikt in de training en kan worden gebruikt als instrument voor de voorbereiding van de training.
 • De training vindt plaats. We maken graag gebruik van werkvormen uit onder andere de appreciative inquiry, geweldloze communicatie, emotionele intelligentie, kernkwaliteiten, spiral dynamics, DISC, 12 driving Forces, etc. We laten korte inspirerende filmpjes zien, maar zetten ook individuele reflectiemomenten in. We zorgen voor een gedragen, afwisselend programma op een locatie buiten de organisatie. Wellicht is het mooi om de dag af te sluiten met een maaltijd die we samen gemaakt hebben. Samen koken en eten werkt verbindend.
 • Aan het einde van de training worden samenwerkingsafspraken gemaakt. Commitment van iedereen is hierbij belangrijk. We prikken een terugkom moment ± 3 maanden na de training waarin we de resultaten bespreken. Tussentijds prikkelen we je medewerkers door het sturen van inspiratie en nodigen we ze uit mee te praten en te reageren. Er is ruimte voor individuele contact momenten. 

Natuurlijk werken we ook graag met je samen binnen trainingen als: 

 • Werk met je kwaliteiten, vier de verschillen binnen je team 
 • Effectief communiceren als levenskunst  
 • Talent- en loopbaanontwikkeling binnen team/ organisatie 
 • Authentiek presenteren en netwerken  
 • Of een andere training die we in overleg met jouw organisatie ontwikkelen!

Neem contact op!
Lees verder

Volgend bericht

Zaalvolverhaal


Thumbnail
Vorig bericht

HET JUISTE WOORD


Thumbnail