Schrijfworkshops

Geschreven door op 12 november 2018

“Het leven wordt voorwaarts geleefd maar achterwaarts begrepen”. 
(Sören Kierkegaard)

Van Oorsprong schrijf-workshops en activiteiten

Autobiografisch schrijven creëert inzicht in jezelf en in je leven. Het vergroot je zelfkennis en verruimt je blik. Op verschillende manieren naar je leven kijken en dit al schrijvend te onderzoeken is een fijne manier om jezelf beter te leren kennen en begrijpen. Schrijvend achterom kijken brengt samenhang, geeft betekenis aan gebeurtenissen en geeft soms een nieuwe kijk op jezelf. Het geeft overzicht, inzicht en perspectief. Je maakt een nieuw verhaal over jezelf en (een stukje) van je leven. Schrijven is een scheppende, creatieve daad die gelukkig maakt. Schrijven doen we niet om begrepen te worden maar om onszelf en ons leven te begrijpen.

Gun jezelf schrijftijd. Want echt inzicht in je leven begint bij echte kennis van jezelf.
“Gnothi Seauton”; Grieks voor ‘Ken Uzelve’, prijkte al boven de tempel van Apollo, de plek waar de Grieken het Orakel van Delphi raadpleegden. Veel klassieke Griekse filosofen, zoals Socrates, waren overtuigd van het idee dat ware kennis over het leven start bij intensief zelfonderzoek.  Socrates zei: ‘…een niet onderzocht leven is het niet waard geleefd te worden.’
In onze woorden: Een schrijver leeft twee keer; eerst in het geleefde moment en daarna in het betekenis-gevende schrijven erover.

Of je nu alleen, samen met je team of zelfs met je familie wilt schrijven; hieronder vind je welke mogelijkheden we op dit moment voor je hebben om met Rita Spijker te schrijven.


Op het Wad is de natuur groots, ruim en krachtig aanwezig. Alles beweegt er en golft. Een  eiland blijkt een uitgelezen bestemming te zijn om op adem te komen en om levensverhalen te schrijven. Rita neemt je mee op ontdekkingsreis; dwalend over het eiland en door het landschap van je leven. Omringd door water en weidse luchten en gevoed door inspirerende schrijfopdrachten komen woorden vanzelf bovendrijven. We spiegelen ons aan de natuur en gaan cycli en getijden zien: golfbewegingen in ons leven worden zichtbaar. Er wordt geschreven, voorgelezen en geluisterd. Je schrijfvaardigheid ontwikkelt zich door schrijftips en –technieken. We bewegen tussen uitzicht en inzicht. Je doet wellicht verrassende ontdekkingen. De kracht van aandacht doet zijn werk.

Zie jezelf zitten: schrijvend op het strand, in de beschutting van het bos of boven op een duintop. Aan een tafeltje in een bruin café of in onze eigen schrijfruimte. We dwalen over het eiland en door het landschap van ons leven.

Iedereen die wil meedoen is welkom. Schrijfervaring is niet nodig. Schrijflust, pen en papier zijn genoeg. Inspirerende opdrachten en instructies helpen je dagelijks op weg.

Deelnemersaantal: minimaal 6, maximaal 10 deelnemers.

Kijk bij  onze evenementen wanneer het eerstvolgende Tij er is!

Wandelend in de natuur krijg je afwisselend oefeningen die je zintuigen wakker maken en inspirerende schrijfopdrachten.
We schrijven over wat er is en over wat komt bovendrijven. Omdat we wandelen zonder te praten krijgen we de gelegenheid stilte te ervaren. Wij luisteren, kijken en schrijven. Grotendeels zwijgend, om beter te kunnen horen en zien. Wie dat wil leest voor uit eigen werk. Er komen verschillende schrijfstijlen en technieken aan bod. Kortom: Een schrijfworkshop en natuurbeleving ineen.

Voor wie

Voor iedereen die zin heeft om te schrijven en die van stilte en een weldadige natuurbeleving houdt.

Begeleiding

Rita Spijker

Wanneer

Op aanvraag voor teams, vriendinnen, familie, voor iedereen die in en met een groep wil schrijven. Min. 6 deelnemers.

Een schrijfworkshop speciaal voor zussen.
Heb je zin om eens met je zussen te schrijven over wat jullie voor elkaar betekenen, over het gedoe tussen zussen en de band tussen zussen, dan is deze workshop een bijzondere invulling van een zussendag. Schrijfopdrachten die je op een verrassende manier naar elkaar laten kijken. Dingen horen van je zussen die je nooit eerder hebt gehoord. Jezelf of je zus(sen) verrassen met herinneringen en verhalen die jij of zij vergeten waren. De band tussen jullie vernieuwen en verstevigen, en een bijzondere ervaring delen.
Kortom: een mooi nieuw hoofdstuk toevoegen aan jullie gezamenlijke verhaal.


Voor wie

Voor zussen.
Misschien willen jullie speciaal alleen met eigen zus(sen) maar wellicht vind je het juist leuk als er ook andere zussen in de schrijfworkshop zitten.
Kan allemaal. We maken een zussen schrijfworkshop altijd op maat.

Begeleiding

Rita Spijker is schrijfster en auteur van o.a. de bestseller Tussen zussen.
Rita is een bevlogen workshopleider en inspirerend schrijfdocent vol humor, kennis en enthousiasme.

Wanneer

Op aanvraag. Alles is bespreekbaar en veel is mogelijk.
De workshop kan drie uur duren maar ook een hele dag. Met of zonder lunch, maar altijd met koffie thee en iets lekkers.

Kosten

Op aanvraag.

Schrijfworkshops op maat, ter lering ende vermaeck.
Aan de hand van passende schrijfopdrachten wordt bijvoorbeeld geschreven over wat er speelt in het team, het bedrijf of in de organisatie. Al schrijvende ontstaat een levendig ‘geschreven portret’.
Ook kan er op deze manier een geschreven portret ontstaan van een persoon, bijvoorbeeld een jubilaris.
Of van een team.

Voor wie

Voor teams en organisaties die in de spiegel willen kijken: waar staan we, wat gaat goed en wat kan beter?

Voor mensen die iets gezamenlijks te vieren hebben en dit op zinnige manier willen beleven en vormgeven: bedrijfsuitjes, teambuildingen en feestjes.
Varen, natuurbeleving en een mooi portret van bedrijf, team of collega mee naar huis. Een bijzondere gezamenlijke ervaring en/of een mooi persoonlijk cadeau.

Begeleiding

Rita Spijker, storyteller, bestseller-auteur en bevlogen schrijfdocent.

Wanneer

Op aanvraag.

Kosten

Op aanvraag, afhankelijk van groepsgrootte en duur.
Lees verder