OVER VAN OORSPRONG


We zijn een leerling van ons eigen leven 

Je wilt een goed en zinvol leven. Maar hoe geef je dat vorm? Hoe en waar kan je ontdekken wat bij je past? Laten we eerlijk zijn: het is toch wel wat complex geworden allemaal. In deze tijd van razendsnelle veranderingen en de stroom van informatie die voortdurend op ons afkomt, dringt de vraag zich op ‘Hoe kan ik dit allemaal zo managen dat ik als vrij mens mijn leven vormgeef?’

Je persoonlijke en professionele leven vraagt om bewuste aandacht, betrokkenheid, reflectie en ontwikkeling. Dat geldt ook voor de interactie met de mensen en de wereld om je heen.
Van Oorsprong biedt je tools waarmee je, individueel of samen met anderen kunt sleutelen aan je zelfinzicht en kunt nadenken over belangrijke vragen als:  

  • Hoe wil je leven? 
  • Hoe vind je werk dat past bij wie je bent? 
  • Hoe zorg je goed voor jezelf en je omgeving? 
  • Hoe wil je in relatie zijn? 
  • Hoe ga je om met tegenslagen?  
  • Hoe bied je het hoofd en hart aan de dynamiek in je leven? 
  • Hoe blijf je trouw aan eigen waarden?  

Ons gereedschap hebben we natuurlijk niet allemaal zelf ontwikkeld. Onze programma’s zijn een mix van oude en nieuwe ideeën die je vandaag kunt gebruiken om je eigen overtuigingen en ideeën bij te vijlen en te stretchen. We laten ons inspireren en voeden door kennis en wijsheid die in kunst, cultuur en wetenschap in de afgelopen eeuwen is opgedaan.  

Bij Van Oorsprong ontmoet je reisgenoten met hetzelfde verlangen om op een plezierige manier goed te leven, te ontwikkelen, te leren en te genieten. Het is de plek waar praktijkgericht wordt gewerkt aan de beoefening van de levenskunst. Een plek waar je met gedegen gereedschappen kunt werken en samenwerken aan het ambacht van je leven. En hoewel we graag diep gaan, zijn we geen therapeutische werkplaats. Van Oorsprong is er voor het begeleiden en aanwakkeren van veranderprocessen op het gebied van werken, samenwerken, leven en samenleven. Om het optimale uit het leven te kunnen halen. Om na te denken over wat je doet en om te willen wat je doet. We houden niet van dogmatisme en zullen je steeds aanmoedigen je eigen stuurman te zijn.  

We nodigen je met plezier uit om vanuit eigen waarden en verantwoordelijkheid, op een praktische manier de zoektocht naar zinvol leven concreet vorm te geven. Daarom: welkom in de werkplaats voor levenskunst!    

Wat je bij ons kunt doen; 3 soorten programma’s

De workshops, trainingen en lessen van onze werkplaats zijn er voor particulieren én organisaties die richten zich op het verdiepen van belangrijke alledaagse vragen op gebied van werken, samenwerken leven en samenleven. We laten regelmatig experts voor je op het platform landen die je mee kunnen nemen in hun kennis en ideeën over specifieke onderwerpen waarin jij geïnteresseerd bent en je in wilt ontwikkelen. Saai zal het nooit worden; we zoeken altijd naar een goede balans tussen interactie, inspiratie en presentatie. We hebben de afgelopen decennia veel programma’s gemaakt voor verschillende doelgroepen. Daardoor hebben we geleerd hoe je alle mensen het gevoel geeft dat ze op hun eigen manier deel mogen nemen: luisteren, praten, discussiëren, reflectie. Voor de helderheid: wij zijn wars van dogmatiek, niets moet en we zijn niet therapeutisch.   

Evenementen  met een educatief karakter; edutainment We ontwikkelen voor organisaties programma’s op maat waarin we aandacht kunnen besteden aan vraagstukken of thema’s zoals bijvoorbeeld stress, leiderschap, verandering, participatie, samenwerken.
Daarnaast hebben we ambitie om 1 X per jaar een voor iedereen toegankelijk speciaal edutainment evenement. Leerzaam ontspannen en genieten! In deze evenementen besteden we aandacht aan onderwerpen die mensen bezighouden zoals relaties, stress, afscheid, opvoeden, samenwerken, integratie, geld, mantelzorg.
Bij de vormgeving en uitvoering van onze evenementen maken we gebruik van beproefde methodieken en instrumenten. We combineren terugspeeltheater met de inzet van sprekers, trainers, levenskunstenaars en experts. Door de inzet van onze terugspeeltheatergroep ‘Zaalvolverhaal’ zijn onze evenementen altijd een interactieve beleving. Op deze manier leveren we met veel (com)passie een bijdrage aan persoonlijke groei, professionele ontwikkeling en/of maatschappelijke verandering. 

De individuele programma’s van de werkplaats zijn geschikt als je je als levenskunstenaar verder wilt ontwikkelen. Denk hierbij aan; je loopbaan her-ijken, je zelfinzicht en/of je professionaliteit vergroten of je in alle rust bezinnen op wat jou bezighoudt en tot jezelf komen. Je kunt je als individu inschrijven voor programma’s die je alleen of in een groep kunt volgen.  We ontwikkelen en verzorgen ook workshops op maat, waarin we onze visie en ambitie inzetten voor transformatie, ontwikkeling en verfrissing.