Rouwbespiegelingen: Pleisterplaats

Geschreven door op 6 juli 2021

Volgens vandale.nl betekent pleisterplaats: Plaats waar je (korte tijd) rust houdt.
Telkens wanneer ik bij ons thuis op de wc zit lees ik een boodschap die mijn man daar enige jaren geleden achterliet. Een vreemde plaats voor een pleister; op de afvoerbuis van het fonteintje. Misschien deed hij het in de hoop dat het water bezield zou worden door liefde. Misschien ook omdat hij nu eenmaal graag een boodschap verkondigde. In zijn beeldende jeugdtheatervoorstelling Doktr Z was de LOVpleister zijn eigen gemaakte remedie tegen alle mogelijke kwalen. Liefde geneest, zo vond hij. Had je vroeger als kind pijn dan gaf je moeder immers een kusje erop waarna de pijn verdween als sneeuw voor de zon. Liefde heelt. Met een ferm opgeplakte LOVpleister genas hij bij zijn publiek het liefst aandoeningen die een gebroken hart betroffen.
Het huis, dat ik sinds zijn overlijden vorig jaar alleen bewoon, zit vol met GafferTape en LOVpleisters.
Mijn toiletruimte is een heuse pleisterplaats die me er aan herinnert stil te staan bij zaken die mijn hart betreffen. Zijn eigen LOVpleister heeft hém niet kunnen genezen maar het telkens weer zien van de drie rode letters in zijn karakteristieke handschrift helen mijn verscheurde hart wél.

Mei 2021, Rita Spijker
Lees verder